Underafsnit Foreningens historie
Tilbage til Foreningen
Underafsnit Foreningens historie
Tilbage til Foreningen
Nordvestjysk Fjordkultur et Kystkulturcenter
I 1994 gik to kammerater og baksede med en idé om at skabe et godt sted at viderebringe den ægte fjordkultur. Det skulle være et sted, hvor man kunne opleve bådebyggeren, rebslageren, smeden, slæbestedet og en museumsbygning. For sig så de to også en træskibshavn med Marilyn Anne som det store trækplaster.
Efterhånden kom der ”kød” på skelettet, og i 1995 har man en arbejdsgruppe klar. Arbejdsgruppen udarbejdede en handlingsplan. Man kontaktede FN Tegnestue, som lavede tegningerne. Bådebygger Ole Olsen fremstillede en stor model af området. Derefter sendte man en ansøgning til Indenrigsministeriet og fik bevilliget 100.000,- kr. til en forundersøgelse.
I 1997 var man så klar til at forelægge projektet for Kommunen. Hele herligheden vil løbe op i ca. 30 millioner kr. Alle var begejstrede. Man arbejdede videre, og den 14.maj 1998 var der stiftende generalforsamling for foreningen.
FN Tegnestue kom med et projektforslag Bådebygger Ole Olsen byggede en stor model
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vores overordnede mål
At formidle og bevare de kulturelle og menneskelige værdier fra den maritime kulturarv i og ved Limfjorden, både gennem håndværk, håndelag og kulturformidling.
Der blev valgt en stærk bestyrelse – hvoraf nogle stadig er med. Men trods alle forventninger skete der ikke rigtigt noget. Det så ud som om Struer Museum ville styre hele projektet alene. Yderligere havde museumsdirektøren kastet sig ud i et projekt med bevarelse af jernbanehistorien. Man kunne ikke klare begge projekter på en gang, så kommunen besluttede, at projektet med fjordkulturen fra nu af skulle være et privat kulturprojekt. Man henvendte sig derefter til kommunen for at få lov til at bruge nogle bygningerne på havnen. Men det trak ud med tilsagnet om at få lov til det. Derfor sendte man en ansøgning til kommunen, om at få lov at leje arealet ”Trekanten” (ved lystbådehavnen – sejlhusene ) til Kystkulturcentret, ligeledes om brugen af en lagerbygning på havnen til klublokaler. Bygningen havde sidst været brugt af Park&Vej under Struer Kommune. I 2000, får man endelig tilladelsen. Der fulgte 25.000,- kr. med til det først års husleje. Efter nogen snak frem og tilbage, sagde man ja tak til tilbuddet. Nu fik man endelig nøglerne til Pakhuset - Havnevej 6.
Lagerbygningen var i en noget miserabel forfatning. Der var huller i taget, og det hele var piv utæt. Men det var stort og havde en atmosfære, der tiltalte foreningen. Her var plads til flere både under tag på en gang.
NFK - et kystkulturcenter fra idé til virkelighed
Huset skulle gøres brugbart. Hullerne i taget skulle udbedres, den værste træk blev stoppet. Der blev lavet filebænke og en stor del af det faste inventar i værkstederne. Der kom maskiner ind, både i snedkerværkstedet og i smedjen. Der blev fremskaffet en esse. Der knytter sig en historie til hver eneste maskine.
I 2001 afholdt bådebygger Ole Olsen et kursus i bådebygning. Dette skete under et af oplysningsforbundene. Det gav en masse opmærksomhed og medlemstallet steg støt. Nu var der ca. 70 betalende medlemmer. I 2001 udskrev man en konkurrence om et logo. Valget faldt på et logo med en bøje, da alle der færdes på fjorden kommer i kontakt med en bøje, der enten skal passeres, bruges som vendemærke eller man skal bare være opmærksom på, hvor man har den. Der er også en måge med. Mågen hører da naturligt med til fjorden. Og dermed hører den også med i fjordkulturen.
I 2002 lykkedes det den daværende formand at få NFK på den kommunale finanslov. Det betød at økonomien var stabil, der skulle ikke ruttes med pengene, men det så fornuftigt ud.
I 2010 rådede NFK over 4 sjægte, 1 drivkvase og 1 lodsbåd. Der blev flittigt sejlet træningsture og udflugter, samt kapsejladserne, Struer Bugt Kapsejlads og VM i Hjarbæk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvad kan vi tilbyde i NFK?
Nordvestjysk Fjordkultur har pt 160 medlemmer, der kommer fra alle erhvervs- og samfundslag. Man ikke behøver at have forkundskaber i forvejen.
I vinterhalvåret Fra oktober til og med april er der som regel nogen i bådehallen hver formiddag mellem kl. 9.00 – 12.00. Her der tit 10 – 15 mand op for at arbejde på bådene. Derudover kigger der tit medlemmer ind til en kop kaffe og snak.
På vores klubaften hver tirsdag aften fra kl. 19.00 – 21.00 kommer der 10 – 15 mand. Men på klubformiddagene hver torsdag formiddag kl. 09.00 – 12.00 er der 30 og 40 mand. Vi har en stor samling af gamle bevaringsværdige erhvervs- og fiskerbåde samt et rigt udpluk af fritidsfartøjer, der alle føres så langt tilbage til originaludseendet som muligt. Hos os kommer kvaliteten af arbejdet i første række. Tiden betyder ingenting. Alle vores både kommer før eller siden i en sejlbar stand. Det vil sige, at der kan sejles med dem i sommerhalvåret. Vi er en forening – ikke et museum. Man behøver ikke at være bådebygger for at være med. Kundskaberne formidles via det sociale fællesskab gennem det fælles arbejde på bådene. Man er typisk 3 – 5 mand om hver båd. Derudover renoverer vi bygninger og maskineri løbende. Vi afholder foredrag og modtager besøg.
I sommerhalvåret Fra marts til oktober har vi vores fine samling af bevaringsværdige både liggende i Træskibshavnen. Her har vi opsat informationstavler på kajen med oplysninger om hver enkelt båds data og historie. Bådene er som førnævnt ikke kun til pynt. Fra maj til og med september sejler medlemmerne aftensejladser hver tirsdag aften kl. 18:30 og formiddagssejladser hver torsdag formiddag kl. 09:00, fra Træskibshavnen. Gæster er altid velkommen til at tage med på en tur i de historiske både. Til sommer vil vi tilbyde ”Havnerundfarter” fra Træskibshavnen.
Renoveringer I efteråret 2015 blev klublokalerne renoveret med ny klimaskærm. En stor del af arbejdet blev udført af foreningens egne medlemmer. Efterfølgende kunne foreningens møder og sociale liv afholdes i lokalerne ved almindelig stuetemperatur.
I 2018 var turen kommet til bådehallen og værkstederne. Dermed var den store renovering og ombygning færdig. Det bevirker, at medlemmerne i Nordvestjysk Fjordkultur nu kan arbejde med bådene hele året, hvilket også tydeligt kan ses på kvaliteten af arbejdet.
I 2024 tæller Nordvestjysk Fjordkulturs samling af bevaringsværdige både:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Klinkbygningstraditioner
Da vi til stadighed arbejder med bevarelsen og brugen af de klinkbyggede både, fik vi på nordisk plan en stor anerkendelse, da vi i december 2021 kom med på UNESCOs liste over menneskehedens immaterielle kulturarv repræsenteret ved klinkbygningstraditionen.
Den klinkbyggede båd er en særlig bådtype med en skrogkonstruktion, hvor plankerne i skroget overlapper hinanden. Bådtypen har eksisteret i mere end tusind år, og den er en vigtig del af den nordiske kystkultur og kulturarv. UNESCO har i 2021 anerkendt klinkbådstraditionen som ”immateriel kulturværdi” for klinkbådsmiljøerne i Danmark, Finland, Færøerne, Island, Norge, Sverige og Åland.
Den Nordiske Klinkbådstradition
Det er vi utroligt stolte over. Og vi arbejder ihærdigt på at leve op til kravene.
NFK er efterhånden godt kendt. Både i sjægte kredse, men også i andre sammenhæng. Bl.a. bliver der gjort et stort arbejde af klubbens medlemmer i forbindelse med den store kapsejlads Limfjorden Rundt, hvor vi sejler paradesejlads i havnen for de mange besøgende gæster på kajen.